Fintech Dünyası

Sözlük.

Ödeme evreni, özellikle dijital ödemeler söz konusu olduğunda kafa karışıklığına neden olabilecek kavram ve ayrıntılarla doludur. Bu kategori son yıllarda etkileyici bir genişleme göstermiştir ve trend olarak daha da büyümesi yönünde bir süreç beklenmektedir.

Mevcut pazarın teknoloji bağlamında, çevrimiçi ürün veya hizmet satan firmaların dijital ödeme evrenini anlamaları ve bu konuda güncel olmaları önemlidir. Bu konu hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz hem şirket hem de tüketiciler için en iyi ödeme çözümlerini bulmak ve en iyi stratejileri oluşturmak o kadar kolay olur.

İyi bir ödeme sistemi, şirketin karı için gereklidir ve yönetim ile satış optimizasyonu için çok önemlidir. Bu nedenle, çevrimiçi satış yapan satıcılar, dijital ödemeler ekosistemine neyin dahil olduğunu anlamalıdır.

Aşağıdaki terimler arasında yeni kelimeler ve zaten bildiğiniz diğer kelimeleri bulabilirsiniz. Sıkça kullanılan günlük ifadelerin anlamlarını derinlemesine bilmek ve bu sözlüğü ona her başvurmanız gerektiğinde elinizin altında bulundurmak önemlidir.

3-DS (3-D Güvenli)

3-D Secure olarak da bilinen 3-DS, Üç Etki Alanı Sunucusu anlamına gelir. Bu şekilde adlandırılmıştır; çünkü bir işlem 3D Secure olduğunda üç alan içerir: Edinen alan, veren alan ve birlikte çalışabilirlik alanı.

İktisap eden, iktisap eden kurumu ve ödemeyi alan taciri ifade eder. Bu arada, kartı veren, ödemeyi yapmak için kullanılan kartı veren bankanın ortamıdır. Son olarak, birlikte çalışabilirlik alanı, veren ve edinen arasında bilgi alışverişi ve bağlantı kurarak 3-DS sürecini destekleyen sistemlerle ilgilidir.

Acquirer (Alıcı)

Pre-paid, kredi veya banka kartları ile yapılan ödemelere aracılık eder. Üye işyerini kartı veren bankaya bağlamaktan sorumlu olan bu kurum, ödeme kaydı ve işleme, kart markasıyla iletişim, ödemenin üye işyerine aktarılması ve daha fazlasını gerçekleştirir.

Düzeltmeler

Düzeltmeler satın alan veya satıcı adına ödemeleri işleyen kuruluş tarafından alınan önlemlerdir.

Usule ilişkin anlaşmazlıklar ve mükerrer ödeme çekimi gibi konuları ele alması amaçlanmıştır.

Alternatif ödeme yöntemleri

Alternatif ödemeler standart işlem yöntemlerinden sapan ödemelerdir. Bu terim, kredi kartı ödemelerine alternatifleri ifade eder. Bu yöntemlerin çoğu e-ticaret ödemeleri için bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır ve ilgili bazı örnekler şunlardır:

  • Nakit Ödemeler

  • Banka Transferi

  • Anında Ödemeler

  • Dijital Cüzdanlar

  • Fatura Yansıt (DCB)

Authentication (Aslına Uygunluk Kodu)

İşlem sürecinin bir bölümünün kimliğini doğrulama işlemidir. Yapay Zeka veya yalnızca belirli bir kullanıcının bilmesi gereken hassas bilgileri kullanan bir güvenlik prosedürüdür.

Authorization

Bu prosedür bir kredi kartında yapılacak işlem tutarını karşılamaya yetecek kadar bakiye olup olmadığını doğrulamayı amaçlamaktadır. Onay, kartı veren kuruluş tarafından sağlanır.

Blockchain (Kripto Exchange Altyapısı İçin)

Kripto para birimi evrenine atıfta bulunan bir terimdir. Belirli bir kripto para biriminde yapılan tüm işlemlerin bloklar halinde ve kronolojik sırayla kaydedildiği bir tür dijital defterdir. Bu dijital kayıt, söz konusu kripto para birimini kullanan herkese açıktır.

Kopyaların birden fazla bilgisayarda saklandığı ve gerektiğinde senkronize edildiği, merkezi olmayan bir sistemdir. Böylece, farklı pazarlar, merkezi bir kayda ihtiyaç duymadan işlemlere erişebilir.

Kripto Para

Blockchain teknolojisinin bir parçası olan dijital bir para birimidir. En bilineni Bitcoin’dir, ancak çok sayıda farklı kripto para birimi vardır. Bunları oluşturmak, dağıtmak ve izlemek için kriptografi (şifreli metin) kullanılır.

Şimdi Al Sonra Öde (BNPL)

Şimdi Al Sonra Öde yöntemi, bir ürün veya hizmeti hemen ödemeden, kredi kartına ihtiyaç duymadan satın almanızı sağlar. Tutar birkaç aydan iki yıla kadar değişen taksitler halinde tahsil edilir.

Capture Payment (Ödeme Yakalama)

Kredi kartı ile yapılan elektronik bir sonra gelirdir; bu noktada ödeme fiilen yerleştirilir ve işlem sona erer. Kısacası: yakalama, bir satış için size ödeme yapılan noktadır. Kart sahibinin bankasındaki yetkilendirilmiş fonları üye iş yeri hesabınıza taşıma sürecini başlattığınızda gerçekleşir.

Kart Şeması Veya Kart Markası

Kart şeması veya kart markası, işlemlerden takasa kadar kredi ve banka kartı ödemelerini işleyen merkezi ödeme ağıdır. Mastercard ve Visa, kullanıcıların satın alma ve hizmetler için ödeme yapmak üzere çevrimiçi ve çevrimdışı olarak kullanabilecekleri kredi ve banka kartları sunan iki önemli kart planı örneğidir.

Cashback (Para İadesi)

Para iadesi genellikle tüketiciyi ödüllendirmeyi amaçlayan bir programın parçasıdır ve genellikle tekrarlanan müşteriler için geçerlidir. Terim, bir satın alma işleminde ödenen miktarın küçük bir bölümünü temsil eden ve tüketiciye geri dönen veya daha sonra geri çekilebilen bir dijital cüzdandaki tutarı ifade eder.

Chargeback (Ters İbraz)

Ters ibraz, ihtilaflı bir işlemle ilgilidir. Bu ihtilaf, kart hamili veya kartı veren kurum tarafından açılabilir. Meşru bir talep ise, yapılan işlemin geri alınmasını, ödemenin üye iş yeri tarafından iade edilmesini amaçlar.

Checkout (Ödeme Adımı)

Ödeme, bir satın alma işlemini sonlandıran prosedürdür. Bu aşamada sipariş ödenir. Aşağıdakiler gibi farklı ödeme türleri vardır:

  • Ödeme sayfası / hosted page: Müşteri, satın alma işlemini tamamlamak için genellikle bir ödeme kolaylaştırıcısına ait olan başka bir sayfaya yönlendirilir.

  • Doğrudan ödeme: Son kullanıcının kişisel ve ödeme verilerini girmek için satıcının e-ticaretinden ayrılması gerekmez; bu da daha sorunsuz bir deneyim sağlar ve satıcı ödeme sayfası üzerinde tam kontrole sahiptir.

  • Ödeme lightbox: Süreç, satıcının sayfasında müşterinin ödeme verilerini girdiği bir açılır pencere üzerinden tamamlanır.

Kredi Kartı

Kredi kartları, tüketicilerin diledikleri gün alışveriş yapabilmelerine ve zamanında ödendiği takdirde kart bakiyesini vadesinde faizsiz ödemelerine olanak sağlamaktadır. Uluslararası özellikli kredi kartlarına sahip olan kullanıcılar, bunları dünyanın herhangi bir yerindeki satıcılardan alışveriş yapmak için kullanabilirler. Ancak yerel kredi kartları yalnızca yerel ve yerel olarak işlenmiş ödemelere izin verir.

Debit Card (Banka Kartı)

Bir dijital hesaptan çekilen geleneksel bankalar veya dijital cüzdanlar/fintech şirketleri tarafından verilebilen, uluslararası veya yerel bir kart ağında geçerli bir karttır. Borç alımları için kullanılabilecek tutar, banka hesabında veya e-cüzdanda bulunan bakiyeye ile sınırlıdır.

Ön Ödemeli Kart

Bağlı bir kredi veya mevduat hesabı ihtiyacı olmadan, içine nakit yüklenerek harcama yapılmasını sağlayan karttır.

Yurtiçi Kartlar

Yalnızca düzenlendikleri ülkedeki işlemler için kullanılabilir. Banka veya kredi kartları şeklinde olabilir; yerli kredi kartı sahipleri yerel marka ve mağazaların sunduğu taksit gibi özel teklif ve ayrıcalıklardan da yararlanabilirler.

POS (Point Of Sale)

Alınan mal veya hizmetin nakit yerine kredi kartı, debit kart, ön ödemeli kart vb. dijital kartlar ile ödenmesini sağlayan cihazdır.

Data Breach (Veri İhlali)

Belirli gizli verilerin herhangi bir nedenle sızdırıldığı veya çalındığı olaylardır. Çevrimiçi ödemeler bağlamında, bu veriler genellikle yasa dışı işlemler sonucunda elde edilen kredi kartı bilgilerini ifade eder.

Data Encryption (Veri Şifreleme)

Kredi kartı verileri gibi hassas verileri daha güvenli hale getirmek için yapılan şifreleme işlemidir. Bu şifreleme, bu verileri bir tür özel bilgiye sahip olanlar dışında kimse tarafından kullanılamaz hale getiren bir algoritma aracılığıyla yapılır.

Dijital Banka

Fiziksel bir şube aracılığı ile var olmayan bir finans kurumudur. Tüm hizmetler çevrimiçi olarak gerçekleştirilir. Fiziksel şubeleri olan, aynı zamanda dijital hizmetler sunan geleneksel bankalardan farklılık gösterirler.

Dijital Cüzdan (Digital Wallet)

Dijital cüzdan veya e-cüzdan, kredi kartı, banka kartı, banka hesabı veya depolanmış bakiye dahil olmak üzere herhangi bir finansman kaynağını dosyada saklayan ve ödemeyi havale etmek için bu finansman kaynağını kullanan bir ödeme yöntemidir.

E-Ticaret (E-Commerce)

Ürün ve hizmetler için bir ticarileştirilme yöntemidir. Tamamen online olarak gerçekleştirilmektedir. E-ticaret mağazaları büyük bir platformun parçası olabilir veya kendi satış sayfalarına sahip olabilir.

Elektronik Fon Transferi (EFT)

EFT, aynı kuruma ait olan veya olmayan banka hesapları arasında görevli müdahalesi gerektirmeyen elektronik işlem şeklidir. EFT tipi işleme bir örnek, doğrudan para transferidir. EFT, nakit bazlı bir ödeme türüdür.

Issuer (Kart İhraç Eden Firma)

Tüketicilere veya kuruluşlara kredi, banka veya ön ödemeli kartı sunan ödeme kuruluşudur. Bu kartlar kullanılarak yapılan işlemlerin yönetilmesinden sorumludur. Kart ile ödeme yapıldığında, “issuer banka” tutarı alıcıya aktarır.

Local Payment Plugins (Yerel Ödeme Eklentileri)

Yerel ödeme eklentileri, e-ticaret için tasarlanmış uzantılardır. Müşterilerin ödeme deneyimine zarar vermeden, yerel para birimini kullanarak diğer ülkelerdeki kullanıcılara satış yapmayı mümkün kılan platformlardır. Para birimi dönüştürme söz konusu olduğunda işinizi büyütmenin ve çevrimiçi varlığınızı sorunsuz bir şekilde güçlendirmenin iyi bir yoludur.

Omnichannel

Hizmeti veya satın alma işlemini nerede başlattıkları ve/veya sonlandırdıkları fark etmeksizin tüketiciye kaliteli ve kolay bir alışveriş deneyimi sunmayı hedefleyen kanallardır.

Payment Aggregator (Ödeme Toplayıcı)

Birkaç farklı ödeme grubunu tüketicinin seçebileceği tek bir yerde birleştiren hizmet sağlayıcıdır. Bu sağlayıcı sayesinde satıcılar, çevrimiçi mağazalarında çok çeşitli ödeme yöntemlerini daha kolay bir şekilde kullanıcılarına sunabilir. Tacirin bankayla doğrudan bir bağlantısı olması gerekmez, bunun yerine yalnızca bankayla bu bağlantıyı kuracak olan ödeme toplayıcıyla bağlantısı olması gerekir.

Payment Gateway (Ödeme Sağlayıcı)

E-ticaret işlemlerinde ödeme kartı bilgilerini, bir web sitesinden veya cihaz üzerinden, doğrulama için bir işlemciye göndermek için kullanılan bir sistemdir. Bu adım, satıcı ile müşteri arasındaki işlemin devam etmesi için yetki verme amacıyla kullanılır.

Ödeme İşlemcisi Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı (PSP)

Ödemeleri içeren altyapıyla bağlantı kurarak, bilgi akışıyla ilgili teknik sorunları ve satın alma işlemine dahil olanlar arasındaki ödemeleri çözerek verimli bir ödeme sistemi kullanmanın prosedürlerini basitleştiren ve azaltan eksiksiz bir ödeme çözümü sağlayıcısıdır.

Ödeme Mutabakatı

Ödeme mutabakatı, tüm kayıtların ve raporların tutarlı olmasını sağlamak için dahili mali kayıtları, banka ve diğer ödeme kayıtlarıyla karşılaştıran önemli bir muhasebe sürecidir. Bu süreç iş, mutabakat, günlük, haftalık veya aylık şeklinde yapılabilir.

PCI DSS / PCI Uyumluluğu

PCI uyumluluğu veya PCI DSS, Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı anlamına gelir. Bu güvenlik sistemi sertifikası, kart ödemelerini işleyen tüm şirketler için zorunludur.

QR Kod

QR, “Hızlı Yanıt” anlamına gelen bir kısaltmadır. QR Kod, özellikle finansal işlemleri basitleştirmeye hizmet eden şifreli bir görsel dildir. Genellikle telefon olmak üzere, bir cihazın kamerasıyla taranabilen iki boyutlu bir barkoddur.

Settlement (Mutabakat)

Bir ödeme sağlayıcısının, bir satıcı adına ödemeleri işlediğinde alışverişten doğan parayı satıcıya aktarımının gerçekleşmesi için yapılan işlemdir. Araç çağırma ve perakende pazar yerleri gibi segmentlerde sıklıkla kullanılır.

Tokenization (Şifrelendirme)

Kart sahibi verileri, kullanıcı adları ve parolalar gibi değerli verilerin yerine geçen rastgele karakterlerin yani “belirteçlerin” üretilmesinden oluşan bir veri koruma yöntemidir. Aynı zamanda orijinal gizli verileri okunamaz hale getirdiği ve böylece bir veri ihlali durumunda verileri koruduğu için aynı zamanda şifreleme ile de benzerlik gösterir.

Özellikle kredi kartı ödemeleri için oldukça önemlidir. Kredi kartı belirteçleri, tüketicinin kişisel ve finansal verilerini gizleyerek tüccarların, müşterinin verilerini ifşa etme riski olmaksızın farklı ağlar arasında veri taşımasına olanak tanır.